1) Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα βιώσει έστω μια φορά στη ζωή του πόνο στην οσφύ γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε υπερβολικά και να φέρνουμε την καταστροφή μετά από μια κρίση οσφυαλγίας.
2) Είναι σημαντικό να μην σταματήσουμε να κινούμαστε διότι αυτό θα παρατείνει τον πόνο και θα καθυστερήσει την επούλωση. Συνίσταται να υπάρχει εναλλαγή βάδισης και ξεκούρασης στο κρεβάτι.
3) Αποφεύγετε να κάθεστε πολύ ώρα στην καρέκλα και τις μεγάλες μετακινήσεις με αυτοκίνητο λόγω των αναταράξεων που δημιουργούνται μέσα σε αυτό. Σε περίπτωση δισκοκήλης δημιουργείται επιπλέον ερεθισμός στον μεσοσπονδύλιο δίσκο.
4) Μην σταματήσετε την καθημερινή σας άσκηση, απλά προσαρμόστε την στο πλαίσιο που δεν θα νιώθετε ιδιαίτερο πόνο. Η άσκηση θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα με το σώμα σας και θα επιταχύνει την επούλωση από τον τραυματισμό.
5) Συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή για το πως μπορείτε να επανέλθετε στην καθημερινότητα σας μέσω της βελτίωσης στον τρόπο που χρησιμοποιείτε το σώμα σας ή αλλιώς της σωστής εργονομίας στην εργασίας σας και στο σπίτι σας.
6) Η σωστή συνταγογράφηση άσκησης από τον φυσικοθεραπευτή σας στο αρχικό στάδιο της οσφυαλγίας, είναι σημαντική ώστε να μην αδρανήσει το μυϊκό σύστημα που βοηθά τη σωστή λειτουργία της μέσης και θα συντελέσει στην πιο γρήγορη αποκατάσταση της κίνησης και στην επάνοδο στην καθημερινότητα σας.
7) ΠΡΟΣΟΧΗ: Αναζητήστε τη βοήθεια ενός γιατρού στην περίπτωση που
α) ο πόνος δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε το βράδυ
β) έχετε μούδιασμα και μειωμένη αίσθηση στα γεννητικά όργανα και ανάμεσα από τα πόδια
γ) έχετε δυσκολία να ελέγξετε την κύστη σας και δεν καταλαβαίνετε πότε θέλετε να ουρήσετε
δ) έχετε ασυνήθιστη δυσκολία να αφοδεύσετε
ε) έχετε αδυναμία στα κάτω άκρα