Πελματογράφημα

Τι είναι το Πελματογράφημα;

Το πελματογράφημα (στατικό ή δυναμικό) είναι μία ειδική εξέταση, η οποία αναλύει και καταγράφει ψηφιακά την κατανοµή των πιέσεων στο πέλµα. Μέσω του πελματογραφήματος, ο φυσικοθεραπευτής συλλέγει σημαντικά δεδομένα και μπορεί να διαγνώσει πιθανές παθήσεις στα κάτω άκρα και τη σπονδυλική στήλη λόγω ανατομικών ή άλλων λειτουργικών προβλημάτων.

Η εξέταση γίνεται σε ενήλικες και παιδιά τόσο για προληπτικούς, όσο και για διαγνωστικούς λόγους, ενώ η διαδικασία είναι σύντομη, απολύτως ανώδυνη και χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια.
Πώς γίνεται το πελματογράφημα;
Το πελματογράφημα στο PHYSIO4U γίνεται πάνω σε μία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, τον πελματογράφο, ο οποίος μετρά τη στατικότητα και τη μηχανική του σώματος. Η πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, στον οποίο απεικονίζεται τρισδιάστατα το πέλμα. Μέσω των χιλιάδων αισθητήρων που διαθέτει, το μηχάνημα καταγράφει με ακρίβεια όλες τις πιέσεις που ασκούνται στα σημεία του πέλματος, καθώς εναλλάσσουμε τα πόδια σε όρθια στάση και κατά τον βηματισμό.

Η εξέταση αποτελείται ουσιαστικά από δύο φάσεις, τη στατική και δυναμική ανάλυση των ποδιών. Μετά την ολοκλήρωσή της, τα αποτελέσματα του πελµατογραφήµατος αξιολογούνται από τον φυσικοθεραπευτή, ο οποίος προχωράει στον σχεδιασμό ατομικού πλάνου θεραπείας και, αν το κρίνει απαραίτητο, στη συνταγογράφηση ορθωτικών πελµάτων.
Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται το πελματογράφημα;
To πελματογράφημα συνιστάται για κάθε άτομο που καταπονεί ιδιαίτερα τα κάτω άκρα του, όπως οι αθλητές, οι έγκυες με πόνους στη μέση, παιδιά με πλατυποδία, αλλά και άτομα που ταλαιπωρούνται από καθημερινή ορθοστασία.

Στο PHYSIO4U στο Ρέθυμνο, η εξέταση γίνεται συχνότερα σε παθήσεις όπως οι παρακάτω:

• Ανισοσκελία
• Πλατυποδία, Ραιβοποδία
• Κοιλοποδία, Βλαισογονία
• Πτώση μετατάρσιου, Νευρίνωµα Morton, Κότσι
• Χονδροπάθεια ή οστεοαρθρίτιδα γονάτων
• Σκολίωση, Κύφωση
• Διαβητικό πόδι
• Αθλητικές κακώσεις
• Νευρολογικές παθήσεις
Ποια είναι τα οφέλη του Πελματογραφήματος στη φυσικοθεραπεία;
Το πελματογράφημα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη φυσικοθεραπεία. Συνδυαστικά με τη φυσική εξέταση, την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και τη συνολική κλινική εικόνα του ασθενή, δίνει στον φυσικοθεραπευτή τη δυνατότητα να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες για την εμβιομηχανική συμπεριφορά των ποδιών και να εντοπίσει πιθανές ανωμαλίες στην κίνηση.

Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του πελματογραφήματος, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να:

• διακρίνει με ακρίβεια το είδος και τον βαθμό του προβλήματος
• προσαρμόσει αποτελεσματικά το θεραπευτικό του πλάνο, στοχεύοντας • απευθείας στην πάσχουσα περιοχή
• σχεδιάσει εξατομικευμένο ασκησιολόγιο
• συστήσει κατάλληλα υποδήματα ή ορθωτικά πέλματα
• βελτιστοποιήσει τη λειτουργία και την απόδοση των ποδιών του ασθενή
Τα ορθωτικά πέλματα κατασκευάζονται ειδικά για το κάθε άτομο μετά το πελματογράφημα και την κλινική εξέταση και τοποθετούνται στο εσωτερικό μέρος των υποδημάτων του για θεραπευτικούς σκοπούς. Με τη χρήση τους στοχεύουμε πρωτίστως στην ομοιόμορφη κατανομή των πιέσεων σε όλη την επιφάνεια του πέλματος, στη σωστή στήριξη των οστών του πέλματος και της κνήμης και την αποφόρτιση των καταπονημένων αρθρώσεων. Παράλληλα, διευκολύνονται οι καθημερινές δραστηριότητες και βελτιώνεται η αθλητική απόδοση.

Τι πρέπει να ξέρετε για το πρώτο σας ραντεβού

Ελάτε προετοιμασμένοι για το πρώτο σας ραντεβού στο κέντρο φυσικοθεραπείας PHYSIO4U και γλιτώστε πολύτιμο χρόνο, έχοντας μαζί σας όλα εκείνα που χρειάζονται για να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση του προβλήματός σας άμεσα!
N

Φαρμακευτικές αγωγές

Σημειώστε τα φάρμακα που λαμβάνετε και ενημερώστε τον φυσικοθεραπευτή σας κατά την αξιολόγηση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε.
N

Πρόσφατες εξετάσεις

Φροντίστε να έχετε μαζί σας την τελευταία ιατρική διάγνωση, καθώς και τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα οποιωνδήποτε εξετάσεων έχετε κάνει, όπως ακτινογραφίες, αξονικές (CT scans) ή μαγνητικές τομογραφίες (MRI ) κ.λπ.
N

Άνετος ρουχισμός

Φορέστε άνετα ρούχα, ιδιαίτερα στην περιοχή του σώματος που εμφανίζει το πρόβλημα και τον πόνο. Αυτό θα καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση του φυσικοθεραπευτή στην εν λόγω περιοχή και θα βοηθήσει να διεξαχθεί η θεραπεία με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Επίσης, το άνετο ντύσιμο θα συμβάλει στη δική σας άνεση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.