Θεραπευτική Άσκηση

Τι είναι η θεραπευτική άσκηση;

Η θεραπευτική άσκηση συχνά αποτελεί το τελευταίο στάδιο της φυσικοθεραπείας, ως μέσο συντήρησης των αποτελεσμάτων και ενδυνάμωσης των μυών. Είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και εξατομικευμένου πλάνου εκγύμνασης, με στόχο τη βελτίωση της κίνησης και την επιστροφή σε μία λειτουργική καθημερινότητα συνήθως μετά από ένα χειρουργείο ή έναν τραυματισμό.

Στο PHYSIO4U η άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιτυχημένης συνεδρίας φυσικοθεραπείας. Για τον λόγο αυτό, έχουμε δημιουργήσει ένα σύγχρονο πλήρως εξοπλισμένο χώρο στοχευμένης κινησιοθεραπείας, αποκλειστικά αφιερωμένο στις υπηρεσίες της θεραπευτικής άσκησης.
Ανάλογα την περίπτωση, τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τους πιθανούς περιορισμούς του αθλούμενου – ασθενή, τα είδη της θεραπευτικής άσκησης ποικίλουν. Έτσι, το πρόγραμμα εκγύμνασης μπορεί να αποτελείται από αερόβια άσκηση, προπόνηση με βάρη, αντιστάσεις με λάστιχα, διατάσεις και ασκήσεις ευλυγισίας και φυσικά συνδυασμό των παραπάνω. Όλα τα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα σε κάθε άτομο ξεχωριστά και πραγματοποιούνται πάντα υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση εξειδικευμένων φυσικοθεραπευτών.
Τι περιλαμβάνει η θεραπευτική άσκηση;
Η θεραπευτική άσκηση στο PHYSIO4U ξεκινάει με την κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει ειδικά τεστ αξιολόγησης και μετρήσεις, τα οποία μας βοηθούν να καταγράψουμε τη λειτουργικότητα, την κατάσταση και το εύρος κίνησης του ασθενή.

Έπειτα προχωράμε στον καθορισμό του προγράμματος, τη συχνότητα των προπονήσεων και την υλοποίησή τους. Κύριο μέλημά μας είναι να αποφύγουμε ασκήσεις και τεχνικές οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν περαιτέρω τον αθλούμενο κατά την εκτέλεση. Αυτό απαιτεί τη διαρκή συνεργασία και άρτια επικοινωνία του φυσικοθεραπευτή και του θεραπευόμενου, σε κάθε στάδιο της αποκατάστασης και αναπροσαρμογής του ασκησιολογίου.

Στόχος μας είναι μέσα από την επανάληψη και τη συνεχή παρακολούθηση, να διατηρήσουμε τα θεραπευτικά αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει μέσω της φυσικοθεραπείας και ο ασθενής – αθλούμενος να επιστρέψει σε μια ομαλή καθημερινότητα, χωρίς πόνο.
Σε ποιες περιπτώσεις συνίσταται η θεραπευτική άσκηση;
Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των συμπτωμάτων μιας σειράς σημαντικών προβλημάτων.
Οι περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιείται είναι κυρίως οι παρακάτω:

• Μετεγχειρητική αποκατάσταση
• Αποκατάσταση κίνησης μετά από τραυματισμό
• Αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων
• Χρόνιος πόνος
• Πρόληψη ή μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία
• Πρόληψη αναπηρίας
• Πρόληψη πτώσεων στην τρίτη ηλικία

Ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση του κύριου προβλήματος που απασχολεί τον ασθενή, μέσα από τη θεραπευτική άσκηση επιτυγχάνονται επιπλέον σημαντικά οφέλη για την:

• Φυσική κατάσταση
• Αύξηση της αντοχής
• Υγεία των οστών
• Μυϊκή ενδυνάμωση
• Βελτιωμένη ψυχολογία
• Ενίσχυση της ευεξίας
• Καλύτερη ποιότητα ζωής
Η θεραπευτική άσκηση είναι διαφορετική από εκείνη που πραγματοποιείται σε χώρους μαζικής άσκησης, όπως γυμναστήρια ή studio Pilates. Η προϋπάρχουσα παθολογία του ασθενή απαιτεί ένα μελετημένο και σωστά δομημένο ασκησιολόγιο από τον φυσικοθεραπευτή, ο οποίος βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας μαζί με τον αθλούμενο, παρακολουθεί την εκτέλεση των ασκήσεων και διορθώνει την τεχνική όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τι πρέπει να ξέρετε για το πρώτο σας ραντεβού

Ελάτε προετοιμασμένοι για το πρώτο σας ραντεβού στο κέντρο φυσικοθεραπείας PHYSIO4U και γλιτώστε πολύτιμο χρόνο, έχοντας μαζί σας όλα εκείνα που χρειάζονται για να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση του προβλήματός σας άμεσα!
N

Φαρμακευτικές αγωγές

Σημειώστε τα φάρμακα που λαμβάνετε και ενημερώστε τον φυσικοθεραπευτή σας κατά την αξιολόγηση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε.
N

Πρόσφατες εξετάσεις

Φροντίστε να έχετε μαζί σας την τελευταία ιατρική διάγνωση, καθώς και τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα οποιωνδήποτε εξετάσεων έχετε κάνει, όπως ακτινογραφίες, αξονικές (CT scans) ή μαγνητικές τομογραφίες (MRI ) κ.λπ.
N

Άνετος ρουχισμός

Φορέστε άνετα ρούχα, ιδιαίτερα στην περιοχή του σώματος που εμφανίζει το πρόβλημα και τον πόνο. Αυτό θα καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση του φυσικοθεραπευτή στην εν λόγω περιοχή και θα βοηθήσει να διεξαχθεί η θεραπεία με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Επίσης, το άνετο ντύσιμο θα συμβάλει στη δική σας άνεση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.