Κρουστικά Κύματα

Τι είναι τα κρουστικά κύματα στη φυσικοθεραπεία;

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα αποτελεί μια πρωτοποριακή μέθοδο αποκατάστασης που χρησιμοποιείται ευρέως στον ιατρικό τομέα. Αποτελεί μια αποτελεσματική επιλογή για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές μεθόδους και βασίζεται στην τεχνολογία της εξωσωματικής λιθοτριψίας. Ο κρουστικός υπέρηχος εκπέμπει παλμικά ακουστικά κύματα χαμηλής έντασης, ενισχύοντας την κίνηση και τη μείωση του πόνου στην πάσχουσα περιοχή από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Η θεραπεία βασίζεται στην εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων σε συνδυασμό με τις ραδιοσυχνότητες στην περιοχή του προβλήματος, τα οποία εισχωρούν απευθείας στους ιστούς με ελεγχόμενη πίεση και συχνότητα. Αυτή η διαδικασία ενεργοποιεί τους μηχανισμούς αυτοίασης του οργανισμού, επιταχύνοντας της επούλωση και επιτρέποντας την καλύτερη αιμάτωση, τη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος, τη διέγερση της αναγεννητικής ικανότητας των κυττάρων και την ανακούφιση από τον πόνο μέχρι την τρίτη συνεδρία. Αυτό συνεπάγεται την αποκατάσταση του μυοσκελετικού προβλήματος και την αισθητή βελτίωση της καθημερινής ποιότητας ζωής των ασθενών.
Τι περιλαμβάνει η θεραπεία με κρουστικά κύματα;
Η θεραπεία με κρουστικά κύματα ξεκινά με τη δωρεάν πρώτη αξιολόγηση, κατά την οποία αναλύουμε το πρόβλημά σας και σχεδιάζουμε ένα θεραπευτικό πλάνο. Ανάλογα με το κάθε περιστατικό, μπορούμε να συνδυάσουμε και περισσότερες από μία θεραπευτικές μεθόδους, για παράδειγμα κρουστικά κύματα με ραδιοσυχνότητες και χειροθεραπεία, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Για ποιες παθήσεις συνίσταται η θεραπεία με κρουστικά κύματα;
Τα κρουστικά κύματα χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένα κέντρα φυσικοθεραπείας που διαθέτουν κρουστικό υπέρηχο, όπως το PHYSIO4U στο Ρέθυμνο, για την αποκατάσταση από μυοσκελετικές παθήσεις, όπως:

• τον πόνο στους ώμους
• την ασβεστοποιό τενοντίτιδα
• την άκανθα πτέρνας
• τις χρόνιες θλάσεις
• την επικονδυλίτιδα (tennis elbow)
• το σύνδρομο άκρου κνήμης
• την τενοντίτιδα ή ενθεσοπάθεια του αχίλλειου τένοντα
• την ανάπτυξη ουλώδους ιστού
• τα επώδυνα μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points)
• την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα βρίσκει εφαρμογή σε πολλά ιατρικά πεδία, καθώς χρησιμοποιείται από ουρολόγους για την καταπολέμηση των πετρών στα νεφρά και από ανδρολόγους.
Η τεχνολογία των κρουστικών κυμάτων έφερε την επανάσταση στην αποκατάσταση και τη φυσικοθεραπεία, καθώς αντιμετωπίζει αποτελεσματικά περιστατικά που, μέχρι πρότινος, απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση. Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες, αυτή η μέθοδος είναι μη επεμβατική και δεν απαιτεί τη χρήση αναισθητικών ή φαρμάκων, οπότε δεν έχει παρενέργειες και δε χρειάζεται να ρυθμίσετε τις φαρμακευτικές σας αγωγές για να την κάνετε.

Συνήθως, για τη θεραπεία με κρουστικά κύματα απαιτούνται λίγες συνεδρίες. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι πολύ σύντομη, μόλις 5-10 λεπτά, και το σημαντικότερο είναι πως η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη και κατά βάση ανεκτή από τους περισσότερους ασθενείς. Αυτό που κάνει πραγματικά τη διαφορά είναι η άμεση ανακούφιση από τον πόνο, ήδη από την τρίτη συνεδρία. Ο κρουστικός υπέρηχος είναι ένα από τα πιο καινοτόμα εργαλεία στην επιστήμη της φυσικοθεραπείας και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Τι πρέπει να ξέρετε για το πρώτο σας ραντεβού

Ελάτε προετοιμασμένοι για το πρώτο σας ραντεβού στο κέντρο φυσικοθεραπείας PHYSIO4U και γλιτώστε πολύτιμο χρόνο, έχοντας μαζί σας όλα εκείνα που χρειάζονται για να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση του προβλήματός σας άμεσα!
N

Φαρμακευτικές αγωγές

Σημειώστε τα φάρμακα που λαμβάνετε και ενημερώστε τον φυσικοθεραπευτή σας κατά την αξιολόγηση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε.
N

Πρόσφατες εξετάσεις

Φροντίστε να έχετε μαζί σας την τελευταία ιατρική διάγνωση, καθώς και τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα οποιωνδήποτε εξετάσεων έχετε κάνει, όπως ακτινογραφίες, αξονικές (CT scans) ή μαγνητικές τομογραφίες (MRI ) κ.λπ.
N

Άνετος ρουχισμός

Φορέστε άνετα ρούχα, ιδιαίτερα στην περιοχή του σώματος που εμφανίζει το πρόβλημα και τον πόνο. Αυτό θα καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση του φυσικοθεραπευτή στην εν λόγω περιοχή και θα βοηθήσει να διεξαχθεί η θεραπεία με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Επίσης, το άνετο ντύσιμο θα συμβάλει στη δική σας άνεση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.