Clinical Pilates

Τι είναι το Clinical Pilates;

Το Clinical Pilates ή κλινικό / θεραπευτικό Pilates αποτελεί μία μέθοδο θεραπευτικής άσκησης, η οποία στοχεύει στην κινητική ενδυνάμωση και στη διευκόλυνση της αποκατάστασης από μυοσκελετικές, νευρολογικές και χρόνιες παθήσεις ή τραυματισμούς. Ακόμη, αποτελεί μία εξαιρετική μέθοδο για τη διατήρηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων της φυσικοθεραπείας.

Με τα μηχανήματα του πιλάτες καθώς και μέσα από τη χρήση ειδικού εξοπλισμού (Clinical Reformer), το Clinical Pilates εφαρμόζεται με απόλυτη ασφάλεια σε άτομα κάθε ηλικίας, καθώς και σε εγκύους, αθλητές ή ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν άλλα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης..
Πώς διαφοροποιείται το κλινικό Pilates από το κλασικό;
Οι ασκήσεις του Clinical Pilates έχουν τη βάση τους στις αρχές του παραδοσιακού Pilates, είναι χωρισμένες σε επίπεδα / βαθμούς δυσκολίας και στοχεύουν στη συνολική και ισομετρική προπόνηση του σώματος.

Το θεραπευτικό Pilates εφαρμόζεται μόνο από πιστοποιημένους θεραπευτές, οι οποίοι είναι σε θέση να διαφοροποιήσουν και να προσαρμόσουν τις ασκήσεις, έχοντας πρώτα λάβει υπόψη την παθολογία της σπονδυλικής στήλης, τη φυσιολογία και κινησιολογία του σώματος και φυσικά τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε ασθενή, προτού συνθέσουν το εξατομικευμένο θεραπευτικό του πλάνο.

Στο παραπάνω πλαίσιο, στο PHYSIO4U το Clinical Pilates πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ατομικά ή ολιγομελή τμήματα (έως 3 άτομα).
Τι περιλαμβάνει το Clinical Pilates;
Βασικές αρχές του θεραπευτικού Pilates είναι ο έλεγχος και η σταθεροποίηση του σώματος μέσω του κέντρου του ή powerhouse, που βρίσκεται χαμηλά στην κοιλιακή χώρα. Ενδυναμώνοντας τον κορμό, βελτιώνουμε τη στάση του σώματος και διορθώνουμε την κινητικότητα των μυών με σωστό κέντρο βάρους, ενώ η κάθε κίνηση γίνεται με επίγνωση, ροή και σε συνδυασμό με σωστή αναπνοή, ώστε να βελτιώσουμε τη γενική φυσική κατάσταση.

Στο PHYSIO4U στο Ρέθυμνο, το Clinical Pilates εφαρμόζεται σε όλα τα μηχανήματα του Pilates και στα ειδικά σχεδιασμένα κρεβάτια Clinical Reformer® της Balanced Body. Με τη χρήση των κατάλληλων αντιστάσεων και του βάρους του σώματος, αποφεύγουμε τους κραδασμούς και πετυχαίνουμε την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση του πόνου.

Η θεραπευτική άσκηση του Clinical Pilates συχνά συνδυάζεται και με άλλες μεθόδους φυσικοθεραπείας, για παράδειγμα με χειροθεραπεία και βελονισμό ή με άλλες μεθόδους θεραπευτικής άσκησης. Ως ιδανική συχνότητα για μέγιστα αποτελέσματα συστήνουμε τουλάχιστον 2 συνεδρίες την εβδομάδα, κάτι το οποίο φυσικά προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και το πλάνο του κάθε ατόμου.
Για ποιες παθήσεις συνίσταται το Clinical Pilates;
Εφόσον εκτελείται από εξειδικευμένους θεραπευτές, το Clinical Pilates αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο αποκατάστασης ειδικά από τραυματισμούς και συμπτώματα παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, ενώ συνιστάται σχεδόν για κάθε είδους μυοσκελετικά προβλήματα.

Οι πιο συχνές περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται το Clinical Pilates, είναι:

• Οσφυαλγία ή / και Αυχενικό Σύνδρομο
• Οστεοπόρωση
• Αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους (Ακράτεια)
• Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
• Κύφωση / Σκολίωση / Λόρδωση
• Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Αλλά και:

• Αθλητικές κακώσεις και μείωση πιθανότητας αθλητικών τραυματισμών
• Μετεγχειρητική Αποκατάσταση
• Εγκυμοσύνη
• Αποθεραπεία και διατήρηση αποτελεσμάτων μετά από την κλασική φυσικοθεραπεία
Σε συνεχή συνεργασία και αλληλεπίδραση με τον ασθενή, οι ασκήσεις του Clinical Pilates τροποποιούνται και εμπλουτίζονται διαρκώς, καθώς προχωράμε στις συνεδρίες μας. Ταυτόχρονα, ο ασθενής αποκτά καλύτερη γνώση του σώματός του και ολοένα αυξανόμενο έλεγχο στις κινήσεις, την ισορροπία, την ελαστικότητα και την αναπνοή του.
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του Clinical Pilates είναι η λειτουργική εφαρμογή της σωστής τεχνικής ακόμη και όταν η συνεδρία έχει τελειώσει. Απώτερος στόχος μας είναι να εντοπίσουμε την πηγή του μυοσκελετικού πόνου που περιορίζει την κίνηση και τη λειτουργικότητα του ατόμου και να εκπαιδεύσουμε το άτομο στην αναγνώριση και διόρθωση των λανθασμένων κινητικών μοτίβων, σκελετικών αποκλίσεων και μυϊκών ασυμμετριών, οδηγώντας τελικά σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι πρέπει να ξέρετε για το πρώτο σας ραντεβού

Ελάτε προετοιμασμένοι για το πρώτο σας ραντεβού στο κέντρο φυσικοθεραπείας PHYSIO4U και γλιτώστε πολύτιμο χρόνο, έχοντας μαζί σας όλα εκείνα που χρειάζονται για να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση του προβλήματός σας άμεσα!
N

Φαρμακευτικές αγωγές

Σημειώστε τα φάρμακα που λαμβάνετε και ενημερώστε τον φυσικοθεραπευτή σας κατά την αξιολόγηση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε.
N

Πρόσφατες εξετάσεις

Φροντίστε να έχετε μαζί σας την τελευταία ιατρική διάγνωση, καθώς και τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα οποιωνδήποτε εξετάσεων έχετε κάνει, όπως ακτινογραφίες, αξονικές (CT scans) ή μαγνητικές τομογραφίες (MRI ) κ.λπ.
N

Άνετος ρουχισμός

Φορέστε άνετα ρούχα, ιδιαίτερα στην περιοχή του σώματος που εμφανίζει το πρόβλημα και τον πόνο. Αυτό θα καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση του φυσικοθεραπευτή στην εν λόγω περιοχή και θα βοηθήσει να διεξαχθεί η θεραπεία με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Επίσης, το άνετο ντύσιμο θα συμβάλει στη δική σας άνεση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.