Μέθοδος Schroth

Τι είναι η μέθοδος Schroth;

Η μέθοδος Schroth είναι μία φυσικοθεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της σκολίωσης και της κύφωσης, επισήμως αναγνωρισμένη από τις διεθνείς επιστημονικές κοινότητες Scoliosis Research Society (SRS) και Society On Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment (SOSORT). Βασικές αρχές της συγκεκριμένης θεραπείας είναι οι τεχνικές διορθωτικής αναπνοής και οι ειδικές ισομετρικές ασκήσεις, που έχουν ως στόχο τη διόρθωση της περιστροφής, την επιμήκυνση και τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης σε τρισδιάστατο επίπεδο.

Στο κέντρο φυσικοθεραπείας μας, η μέθοδος Schroth μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα όλων των ηλικιών για την αποκατάσταση του κυρτώματος της σπονδυλικής στήλης. Το παραπάνω επιτυγχάνεται μέσα από την αλλαγή της ασύμμετρης φόρτισης στο σώμα, την ενδυνάμωση των μυών του κορμού και τον συνειδητό έλεγχο των κινήσεων σε συνδυασμό με την αναπνοή.
Τι περιλαμβάνει η μέθοδος Schroth;
Η μέθοδος Schroth χρησιμοποιεί ασκήσεις προσαρμοσμένες στον τύπο της σκολίωσης του κάθε ατόμου, οι οποίες ενδυναμώνουν κατά βάση ασύμμετρα το σκολιωτικό ή κυφωτικό σώμα.

Στο PHYSIO4U στο Ρέθυμνο, το πρόγραμμα ασκήσεων Schroth εφαρμόζεται αποκλειστικά από καταρτισμένους στη μέθοδο φυσικοθεραπευτές, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόγραμμα συνοδεύεται από εξατομικευμένο πλάνο με ασκήσεις που ο ασθενής μπορεί – και συστήνεται – να εκτελεί και μόνος του στο σπίτι. Παράγοντες όπως η ηλικία, η σοβαρότητα του προβλήματος και οι καθημερινές συνήθειες του ατόμου, είναι καθοριστικής σημασίας για τη σύνταξη ενός επιτυχημένου πλάνου θεραπείας με τη μέθοδο Schroth.

Η πρώτη συνεδρία περιλαμβάνει την κλινική αξιολόγηση και λήψη του ιστορικού. Έπειτα, ο φυσικοθεραπευτής καθοδηγεί τον ασθενή σε συγκεκριμένες ασκήσεις, εστιάζοντας στην:

• αποκατάσταση της μυϊκής συμμετρίας
• ευθυγράμμιση της στάσης του σώματος
• εφαρμογή περιστροφικής γωνιακής αναπνοής
• εκπαίδευση του ατόμου, ώστε να διατηρήσει τις θεραπευτικές διορθώσεις στην καθημερινότητά του

Οι ασκήσεις μπορούν να εκτελεστούν σε όρθια, ξαπλωμένη ή καθιστή θέση, ενώ συχνά χρησιμοποιούμε ελαφριά εξαρτήματα, όπως μπάλες θεραπείας, λάστιχα και ράβδους Schroth, πολύζυγο κ.ά.
Ποια είναι τα οφέλη της μεθόδου Schroth;
Η φυσικοθεραπεία μέσω της μεθόδου Schroth είναι αποδεδειγμένο πως βοηθάει σημαντικά στην αναστολή της εξέλιξης της σκολίωσης και της κύφωσης και μειώνει τις πιθανότητες ο ασθενής να χρειαστεί στο μέλλον χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματός του.

Μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου συνεδριών Schroth (συνήθως διάρκειας περίπου 12 εβδομάδων), οι ασθενείς μπορούν να περιμένουν σημαντική βελτίωση στις μοίρες της σπονδυλικής στήλης, με παράλληλη μείωση έως εξασθένιση του πόνου που οφείλεται στη σκολίωση ή την κύφωση.

Τα άτομα, ακολουθώντας τις συμβουλές και το πλάνο του φυσικοθεραπευτή, επιτυγχάνουν:

• Βελτίωση της στάσης του σώματος
• Βελτίωση της ποιότητας αναπνοής
• Αποφυγή εφαρμογής κηδεμόνα σε μικρές σκολιώσεις (κάτω των 25 μοιρών)
• Μείωση του πόνου των αρθρώσεων που προέρχεται από μυϊκές ανισορροπίες
• Ενισχυμένη κινητικότητα και ευλυγισία
• Βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης και ως εκ τούτου αυξημένη αυτοπεποίθηση
Η θεραπεία με τη μέθοδο Schroth έχει αποτελέσματα και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα στάδια της σκολίωσης ή κύφωσης, ανεξαρτήτου ηλικίας. Συστήνεται ακόμη ως μέθοδος συντήρησης σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για σκολίωση ή ακόμα και με την ταυτόχρονη χρήση κηδεμόνα.

Τι πρέπει να ξέρετε για το πρώτο σας ραντεβού

Ελάτε προετοιμασμένοι για το πρώτο σας ραντεβού στο κέντρο φυσικοθεραπείας PHYSIO4U και γλιτώστε πολύτιμο χρόνο, έχοντας μαζί σας όλα εκείνα που χρειάζονται για να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση του προβλήματός σας άμεσα!
N

Φαρμακευτικές αγωγές

Σημειώστε τα φάρμακα που λαμβάνετε και ενημερώστε τον φυσικοθεραπευτή σας κατά την αξιολόγηση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε.
N

Πρόσφατες εξετάσεις

Φροντίστε να έχετε μαζί σας την τελευταία ιατρική διάγνωση, καθώς και τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα οποιωνδήποτε εξετάσεων έχετε κάνει, όπως ακτινογραφίες, αξονικές (CT scans) ή μαγνητικές τομογραφίες (MRI ) κ.λπ.
N

Άνετος ρουχισμός

Φορέστε άνετα ρούχα, ιδιαίτερα στην περιοχή του σώματος που εμφανίζει το πρόβλημα και τον πόνο. Αυτό θα καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση του φυσικοθεραπευτή στην εν λόγω περιοχή και θα βοηθήσει να διεξαχθεί η θεραπεία με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Επίσης, το άνετο ντύσιμο θα συμβάλει στη δική σας άνεση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.